top of page
  • Foto van schrijverBestuur

Alles of niets. Tattoobond eist duidelijkheid voor ALLE niet-medische contactberoepen.


 Machinebag
 

Een hele week wordt de tattoosector van links naar recht geslingerd. Open of niet open op 13 februari?

Een vraag waar duizenden tatoëerders vandaag een antwoord op willen na het overlegcomité.


" We vragen ons eigenlijk af waar we afgelopen maanden mee bezig zijn geweest? De ene vergadering na de andere. Met virologen en politici. Maar liefst 5 protocols (van maar liefst 15 bladzijden) en zelfs een versoepelingsbarometer werden afgelopen weken geschreven voor te heropenen, allemaal veilig en doordachte maatregelen. Onze sector kan perfect veilig heropenen. " aldus Wim Van Muylder voorzitter van de beroepsfederatie voor Belgische tatoëerders.

Verscherpt protocol

Sommige maatregelen in het protocol zijn zelfs strenger dan voor kappers. Want in een tattoo- en piercingzaak werkt men meestal 1 op 1 maar in perfect veilige omstandigheden. Niet vergeten: tattoo en piercingzaken worden al onderworpen aan een strenge wetgeving met een strikt medisch karakter.

Drie weken geleden werden we op de werkgroep van de niet-medische contactberoepen met de virologen geïnformeerd over mogelijke verhoogde risico's op besmetting.

De duur van de behandeling, verluchting en social distancing waren de grote knelpunten. Drie punten waar we als sector naar een oplossing moesten zoeken.

Spreiding in tijd en ruimte van de klanten en beroepsbeoefenaar, het permanent verluchten of aanschaffen van een CO2 meter, het zit er allemaal in. Zélfs een graduele versoepelingsbarometer werd toegevoegd. De onduidelijkheid over het type masker was voor onze sector niet nodig. Onze tatoëerders en klanten droegen ook na de eerste lockdown al beiden een chirurgisch mondmasker, iets wat we zelfs voor ijveren in het belang van onze eigen gezondheid.


Gezondheid komt op de eerste plaats

Wie denkt dat we nog maar overwegen als beroepsbeoefenaars onze eigen gezondheid op het spel wil zetten is verkeerd.

We zijn ons bewust van de mogelijke risico's bij heropenen zeker nu het virus opnieuw toeneemt. Maar we zijn allemaal volwassen mensen die onze verantwoordelijkheid in onze eigen zaak kunnen dragen en zullen opnemen. Klanten die de maatregelen niet naleven worden niet geholpen en zetten geen voet in onze zaak. Punt.

Perspectief voor alle niet-medische contactberoepen en de bevolking

Tijdens vergaderingen met de verschillende niet-medische contactberoepen werden er 10 regels naar voren geschoven om te kunnen heropenen in veilige omstandigheden. Voor ons mochten ze zelfs strenger.

We snappen niet waarom er plots nog maar over bepaalde contactberoepen worden gesproken, dit is onzin en zaait verdeeldheid.

"Mensen zijn steeds minder gemotiveerd om maatregelen op te volgen, geef ze iets om aan vast te klampen. Zijn we dan als sector een gevaar voor de ganse bevolking? Absoluut niet!"

Belangrijke vragen blijven onbeantwoord

Terwijl er druk heen en weer gespeculeerd wordt over een mogelijke heropening blijven een aantal belangrijke vragen onbeantwoord. Op het einde van ons heropeningsprotocol stellen we aan politici een aantal cruciale vragen. Deze vragen blijven onbeantwoord.

Mogen buitenlandse artiesten in Belgische shops aan de slag? Wat met buitenlandse klanten? Gaat men de grenzen platlopen als we mogen heropenen?

Hoe zit het met de lopende 'online' tattoocursussen, die schieten online als paddestoelen uit de grond. Alsof je een stiel kan leren online? Waar gaan die mensen oefenen en hoe worden ze begeleid? Waarschijnlijk gaan ze in een zolderkamer aan de slag met klanten die al maanden staan te drummen voor hun kunstwerk te laten afwerken.


Voor onze sector is het duidelijk: ofwel openen we allemaal of anders openen we niet. We willen vooral onze job opnieuw uitvoeren en dit kan perfect veilig.

Belgian bond of tattooists

Beroepsfederatie voor Belgische tatoëerders

829 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page